13 Mayıs 2009 Çarşamba

KISIR-KOLAY YEMEK TARİFİ

kısır

Malzemeler

• 2 su bardağı bulgur (köftelik)
• 1 demet taze soğan
• 1 demet maydanoz
• 1 fincan zeytinyağı
• 2 çorba kaşığı salça
• 2 çay kaşığı sumak
• 3 domates
• 2 limon
• 3 sivri biber
• Fesleğen
• Marul
• Tuz, karabiber

Tarif

Taze soğanı, maydanozu, domatesi, sivri biberi ve marulu temizleyip yıkayın ve süzün. Daha sonra da incecik doğrayın. 350 gr bulgura 2 su bardağı kaynar su koyun ve 10 dakika dinlendirip soğutun. Bir kapta, salça, yağ, sumak, fesleğen ve iki limonun suyunu iyice karıştırıp bulgura ekleyin. Doğradığınız malzemeleri ve tuzu, karabiberi ilave ederek, bir ağaç spatula yardımıyla kısırı iyice karıştırın. 15 dakika dinlendirdikten sonra hazırladığınız kısırı servis tabaklarına koyduğunuz marul yapraklarının üzerine yerleştirin.

KABAK MEZE-GÜZEL YEMEK TARİFİ

kabak meze

Malzemeler

• 7?8 dolmalık ince kabak
• 4 adet soğan
• 2 adet domates
• 5 diş sarmısak
• 1 bardaktan biraz az zeytinyağı
• 1 küçük demet maydanoz
• Yeterince tuz
• Kırmızı biber

Tarif

Soğanlar yarım halka şeklinde doğranır, zeytinyağının yarısı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna çok ince kıyılmış sarmısaklar, yine ince kıyılmış maydanoz, tuz, kabuğu soyulmuş küçük parçalara bölünmüş domatesler eklenir. Hepsi birkaç dakika ateşte kavrulur ve ateşten alınır. Önceden üzeri kazınmış, parmak uzunluğunda parçalara bölünüp suya atılmış kabaklar sularından süzülür, kalan yağda beş dakika kadar ateşte kavrulur. Üzerine bir çay bardağı su ve isteğe göre tuz dökülür. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. önceden yaptığımız harca biraz su katılarak karıştırılır. Hepsinin üzerine kırmızı biber serpilir, pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.

HUMUS-KOLAY YEMEK TARİFİ

humus

Malzemeler

• 1 su bardağı nohut
• 1 fincan tahin
• tuz, kırmızı biber
• 2?3 adet limon
• 1 çay fincanı zeytinyağı

Tarif

Nohutları akşamdan ılık suyla ıslatın. Bol suyla tencereye koyup haşlayın. Suyunu süzüp, makineden veya elekten geçirin. İçine 1 fincan tahin koyarak yedirin. Ekşi tada gelinceye kadar limon suyu koyun. Tuz ve kırmızı biber katın. Karıştırarak patates püresi kıvamına getirin. Servis tabağına alıp, üzerlerine kırmızı biberli yağ gezdirip, servis yapın.

HAYDARİ-YEMEK TARİFİ

haydari


Malzemeler


• 1 su bardağı süzülmüş yoğurt
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı kekik
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı kırmızı biber
• 1 çorba kaşığı zeytinyağı
• Maydanoz
• Tuz

Tarif

Yoğurdu bir kaseye koyun ve çok az su ilave ederek çırpın. Koyu kaymak kıvamına gelinceye kadar karıştırın. İçine sırasıyla kimyon, kekik, karabiber ve kırmızı biberi katarak karıştırıp ezmeye devam edin. Zaman zaman tadına bakarak lezzetini kontrol edin. Hangi madde az veya çoksa, ona göre ya eksiltip ya da çoğaltın. En son zeytinyağını ekleyip, katılık derecesini istediğiniz kıvama getirin. İyi bir haydarinin kıvamı, ekmeğe sürülecek tereyağ kıvamıdır. Yaptığınız karışım bu kıvama gelince bir kayık tabağa yerleştiriniz. Çatalla üzerini şekillendirip maydanoz yaprakları, siyah zeytin ve kırmızı turp ile süsleyebilirsiniz.